Avbrott i Nordeas banktjänster i Finland söndag 4.3.2018

27.02.18 13:31 | Päivittäiset raha-asiat

Uppdatering 4.3.2018:

Kl. 13:50 Avbrottet i Nordeas banktjänster är över och kunderna kan återigen använda alla tjänster. Kunderna kan använda sina kort normalt, kontanter kan tas ut och nätbankerna fungerar.

Kl. 10:20 Vi har slutfört en del av IT-underhållsarbeten under serviceavbrottet i dag 4.3.2018. Kortbetalningarna fungerar nu normalt med Nordeas betalkort. Kunderna kan använda sina kort normalt och kontanter kan tas ut.

**

Det förekommer avbrott i nästan alla Nordeas tjänster i Finland söndagen den 4 mars 2018. Serviceavbrotten börjar kl. 4.00 på efternatten. I fråga om korttjänsterna uppskattas avbrottet upphöra senast kl. 12.00 och i fråga om andra tjänster kl. 16.00.

Målet är att serviceavbrottet ska vara så kort som möjligt, och kunderna ska åter få tillgång till tjänsterna i takt med att underhållsarbeten framskrider.

Följande tjänster är ur bruk under serviceavbrottet söndagen den 4 mars kl. 4.00–12.00:

 • Uttag och insättning av kontanter i automater
 • Kontantuttag i butikskassan
 • Kortbetalning till stor del

Följande tjänster är ur bruk under serviceavbrottet söndagen den 4 mars kl. 4.00–16.00:

 • Nätbanken (för privat- och företagskunder)
 • Betalautomater
 • Mobilbanken (för privat- och företagskunder)
 • Identifiering med kodkortet, kodappen och kodkalkylatorn
 • E-betalning
 • E-identifiering (till exempel användning av offentliga tjänster med Nordeas bankkoder)
 • Betalningsrörelse och betaltjänster
 • Nordea Wallet (Nordea Pay), Apple Pay, Nordea Investor och Siirto

Avbrottet berör också Nordea Finans tjänster och betalkort, såsom Stockmann Mastercard, Finnair Plus Mastercard och TUOHI Mastercard.

Varför är tjänsterna ur bruk?

Serviceavbrottet beror på att Nordeas datasystem testas i syfte att skapa beredskap för exceptionella förhållanden. Det är nödvändigt att regelbundet testa datasystemen med tanke på exceptionella förhållanden för att säkerställa och utveckla både bankens och hela samhällets datatekniska driftssäkerhet. Tyvärr kan allt tekniskt underhåll inte genomföras utan att kunderna drabbas.

Under serviceavbrottet kan man varken ta ut kontanter med Nordeas kort eller använda Nordeas bankkoder för elektronisk identifiering. Nät- och mobilbankerna är ur bruk under avbrottet. Kortbetalningar kan genomföras i begränsad utsträckning i butiker och på obemannade bensinstationer men de kan ske långsamt och det kan hända att betalningen inte lyckas.

Serviceavbrottet påverkar också privatkundernas Nordea Kundtjänst på 0200 5000 och företagskundernas Nordea Business Center på 0200 2525. Under avbrottet kan privata bankärenden inte skötas i kundtjänsten eftersom kunden inte kan identifiera sig i tjänsten med sina bankkoder.

Så här förbereder du dig för serviceavbrottet

Förbered dig för serviceavbrottet genom att skaffa tillräckligt med kontanter samt sköt på förhand dina dagliga bankärenden och övriga ärenden som kräver elektronisk identifiering i offentliga tjänster eller tjänster som tredje parter tillhandahåller. Före avbrottet kan du med Nordeas kort i samband med inköp ta ut kontanter också i K-matbutiker och Neste K-stationer, Tokmanni-affärer och R-kiosker runt om i Finland.

Serviceavbrottet påverkar också Nordeas tjänster på resa och utomlands, såväl korttjänster som nät- och mobilbanken. Resenärer uppmanas att betala hotellräkningen redan på lördag. Fartygspassagerarna uppmanas att reservera tillräckligt med kontanter.

Vi informerar och påminner kunderna om serviceavbrottet bland annat på vår webbplats, Twitter och Facebook. Vi berättar om avbrottet också i nätbankens nyheter.

Lue lisää uutisia

Näyttää 5 hakua 642 tuloksesta

Asuntokaupan uusi aikakausi käynnistyy

Asuminen ja lainat Digipalvelut

Maailmassa ainutlaatuinen digitaalisen asunto-osakekaupan järjestelmä syntyy pankkien, kiinteistönvälitysalan, teknologiayrityksen ja viranomaisten yhteistyönä

Blackfriday

Vältä Black Friday -huijaukset

Päivittäiset raha-asiat

Nauti Black Friday- ja Cyber Monday -ostosjuhlasta joutumatta huijausten uhriksi.

Taloutta opitaan nyt pelaamalla

Vastuullisuus

Uusi Taloussankari-mobiilipeli auttaa nuoria hahmottamaan henkilökohtaisen talouden hallinnan osaset ja kannustaa tekemään arjessa harkittuja valintoja.

Tarina sijoitushuijauksesta

Päivittäiset raha-asiat

Kaiken kaikkiaan tarinan päähenkilö oli sijoittanut rahaa huijauksen aikana yhteensä 20 650 euroa.

Tax refunds directly to your account

Päivittäiset raha-asiat

Notify the tax authorities of your account number if you have forgotten to enter it in your tax return.

Näyttää 5 hakua 642 tuloksesta