Avbrott i Nordeas banktjänster söndag 22.11.2020 - Så här förbereder du dig för serviceavbrottet

11.11.20 11:08 | Päivittäiset raha-asiat | Digipalvelut

Söndagen den 22 November har Nordea ett omfattande serviceavbrott som påverkar banktjänster hela dagen. Avbrottet beror på nödvändiga ändrings- och underhållsarbeten i Nordeas datasystem som vi gör för att säkerställa högklassiga tjänster för våra kunder även i fortsättningen.  

Serviceavbrottet infaller söndagen den 22 november kl. 1.00 på söndagsmorgonen den 22 november  I fråga om korttjänsterna uppskattas avbrottet upphöra ungefär kl. 21.00 och i fråga om andra tjänster kl. 24.00. Det innebär att tjänsterna är ur bruk nästan hela söndagen. 

Under serviceavbrottet kan man varken ta ut kontanter med Nordeas kort eller använda Nordeas bankkoder för elektronisk identifiering. Nät- och mobilbankerna är ur bruk under avbrottet. Kortbetalningarna lyckas i begränsad utsträckning i t.ex. butiker och på obemannade bensinstationer, men de kan dröja och det kan hända att betalningen inte lyckas. Avbrottet påverkar betalningar även i sådana appar och tjänster där Nordeas betalkort har anslutits som betalningsinstrument. Under avbrottet går det inte heller att betala med Nordeas kort i webbutiker.

Nordeas telefontjänst har öppet söndagen kl. 9–17 men den ger kunder bara allmän rådgivning på finska. Målet är att serviceavbrottet ska vara så kort som möjligt och kunderna åter ska kunna använda tjänsterna i takt med att underhållsarbetet framskrider. 

Följande tjänster är ur bruk under serviceavbrottet söndagen den 22 november  kl. 1.00–21.00:  

• Uttag och insättning av kontanter i automater  

• Kontantuttag i butikskassan  

• Kortbetalning till stor del  

• Betalningar med Apple Pay, Google Pay, Fitbit och Garmin  

 
Följande tjänster är ur bruk under serviceavbrottet söndagen den 22 november kl. 1.00–24.00:  

• Betalautomater  

• Nätbanken (för privat- och företagskunder)  

• Mobilbanken (för privat- och företagskunder)  

• Identifiering i Nordeas tjänster (med kodkort, kodkalkylator och kodapp)  

• Identifiering med Nordeas koder i andra leverantörers tjänster (e-identifiering, användning av t.ex. offentliga tjänster med Nordeas bankkoder)  

• E-betalning  

• Betalningsrörelse och betaltjänster  

• Nordea Wallet   

• Nordea Investor  

• Siirto, MobilePay  

Avbrottet gäller även Nordea Finans betalkort Stockmann Mastercard, Finnair Plus Mastercard och TUOHI Mastercard samt tjänster såsom OmaLuotto, eKredit, Uppgifter om bilfinansiering 24/7 och Nordea Finans Portal. 

Serviceavbrottet påverkar också Nordea Kundtjänst för privatkunder på 0200 3000 (rådgivning på finska) och Nordea Business Center för företagskunder på 0200 2121 (rådgivning på finska). Kundtjänsten har öppet söndagen kl. 9–17, men det går inte att sköta personliga bankärenden i kundtjänsten under avbrottet eftersom kunden inte kan identifiera sig i tjänsten med sina bankkoder. 

Spärrtjänsten för kort på 020 333 fungerar normalt under avbrottet. 

Så här förbereder du dig för serviceavbrottet 
Förbered dig för serviceavbrottet genom att på förhand sköta dina dagliga bankärenden och övriga ärenden i offentliga tjänster eller tjänster som tredje parter tillhandahåller och som kräver elektronisk identifiering. Om det är nödvändigt kan du förbereda dig för avbrottet genom att på förhand ta ut tillräckligt med kontanter. Det är också bra att beakta att en del tjänsteleverantörer tar emot bara kort på grund av situationen med coronaviruset.  

Serviceavbrottet påverkar också Nordeas tjänster på resa och utomlands, såväl korttjänster som nät- och mobilbanken. Till exempel resenärer gör klokt i att betala hotellräkningen redan på lördag. 

Varför är tjänsterna ur bruk?
Serviceavbrottet beror på nödvändiga ändrings- och underhållsarbeten i Nordeas datasystem som vi gör för att säkerställa högklassiga tjänster för kunderna även i fortsättningen.   

Vi ger uppdaterad information om avbrottet på webbplatsen nordea.fi, i våra servicekanaler och sociala medier.  

Read more news

Näyttää 5 hakua 1 587 tuloksesta

Näyttää 5 hakua 1 587 tuloksesta