Unga vuxna finländare bor gratis hos sina föräldrar

30.09.10 8:30 | Lehdistötiedotteet

Det är allt vanligare att unga vuxna finländare bor hos sina föräldrar. I dag bor var femte 18-29-åring hos föräldrarna. För tre år sedan var det var tionde som gjorde det. Ändå är det bara en av tjugo som betalar egentlig hyra till föräldrarna.

- Hälften av de unga vuxna betalar inte en enda euro för sitt boende. Resten ger en liten summa pengar till föräldrarna, men i praktiken står föräldrarna för nästan alla kostnader, berättar Nordeas privatekonom Anu Numminen.

Unga kvinnor betalar oftare hyra till föräldrarna än unga män. Det är även vanligare att arbetande unga vuxna betalar hyra, framgår det av undersökningen som Nordea beställt.

En stor del anser att man inte behöver betala för att bo hemma

Var fjärde ung finländare anser att man inte ska behöva betala något för att bo hemma. Frågan visade sig vara rätt svår för många, eftersom fler än var tredje inte kunde svara på den.

I synnerhet de yngsta, dvs. 18-21-åringarna och de som inte för närvarande betalar för sitt boende till föräldrarna ansåg att man inte ska behöva betala för att bo hos föräldrarna. Det anser i synnerhet också unga kvinnor, studerande och unga som för närvarande varken studerar eller arbetar.

Över 22-åringar, arbetande unga och de som redan betalar hyra förhöll sig mer positivt till tanken, eftersom fler än fyra av tio av dem tyckte att man ska betala hyra till föräldrarna.

- Om en ung person med heltidsjobb och egna inkomster bor hos föräldrarna kunde föräldrarna kräva hyra för hushållskostnaderna. Ett annat bra alternativ är att komma överens om att den unga ska spara en betydande del av sina inkomster, dvs. ett belopp som motsvarar hyran och matutgifterna, antingen med tanke på studier eller en egen bostad, säger Anu Numminen.

Undersökningen genomfördes av Synovate i början av augusti. Synovate intervjuade 4 047 personer i åldern 18-29 år i Finland, Sverige, Norge och Danmark. I Finland gjordes 1 000 intervjuer. 

För ytterligare information:
Anu Numminen, privatekonom, tfn 09 165 88218
Anni Kuusisto, koncernkommunikation, tfn 09 165 42653