Unga finländare har en mindre julbudget

02.12.10 12:00 | Lehdistötiedotteet

Enligt Nordeas undersökning planerar finländarna att i år spendera cirka 530 euro på julfirandet. Även i år köper finländarna julklappar för cirka 300 euro, men på mat, dekorationer och andra juluppköp satsar finländarna 10 procent mindre än i fjol. Finländarnas julbudget är alltså betydligt mindre än 2007, då finländarna använde 650 euro på julfirandet i genomsnitt.

Julfirandet finansieras även i år främst med regelbundna inkomster och skatteåterbäringar. Var femte svarare i undersökningen tänker också använda sparmedel på juluppköp.

Mest pengar på julklappar, närmare 320 euro, används i östra Finland, medan västfinländarna köper julklappar endast för drygt 270 euro. Den tajtaste julklappsbudgeten har de yngsta 16-25 år gamla svararna, som uppskattar att de kommer att köpa julklappar för 106 euro – över 30 procent mindre än i fjol. Julklappsbudgeten ökar mest i hushåll med 26-39 år gamla personer. De uppskattar att de kommer att konsumera 12 procent mer på julklappar än i fjol.

- Den dramatiska minskningen i gruppen med de yngsta svararna förklaras antagligen av den ökade ungdomsarbetslösheten, säger Anu Numminen, privatekonom vid Nordea.

Jul i huset med mindre utgifter

Alla inkomstkategorier spenderar mindre på julmat, dekorationer, kläder och andra julutgifter (med undantag för julklappar och resor) än i fjol.

- Enligt undersökningen kommer höginkomsttagare dock att skära ner mest på utgifterna, vilket är något överraskande, säger Numminen.

Mest pengar på julfirandet satsar personer som bor i södra och västra Finland, cirka 230 euro per person. I år konsumeras minst på dessa uppköp i norra Finland, 214 euro per person. Minskningen i norra Finland är betydande, eftersom man i fjol satsade mest på julen där, cirka 260 euro per person.

- Jag tror att den allmänna nervositeten på marknaden kan återspeglas en del även i konsumenternas beteende. Just nu handlar nyheterna om massiva lånepaket till överskuldsatta länder, vilket kan oroa en del konsumenter och leda till att man i flera hushåll drar åt svångremmen bara för säkerhets skull, säger Numminen.

Uppgifterna framgår av en undersökning som Nordea beställt av Synovate i oktober-november där över 1 300 16-65 år gamla finländare intervjuades. I proportion till hela befolkningen representerar urvalet konsumtionsplanerna för julen 2010 hos över 3,5 miljoner finländare.

För ytterligare information:
Anu Numminen, privatekonom, tfn 09 165 88218, anu.numminen@nordea.com
Anni Kuusisto, koncernkommunikation, tfn 09 165 42653, anni.kuusisto@nordea.com