Nordea: finländarnas julbudget ökar

17.12.12 10:35 | Lehdistötiedote

I år spenderar finländarna 573 euro per person på julen, vilket är 16 procent mer än 2011. Mer pengar används i år på mat, julpynt och andra julkostnader och i synnerhet på julklappar.

Denna jul köper finländare julklappar för 330 euro i genomsnitt, en ökning med 50 euro från i fjol. Var femte person tänker köpa julklappar för över 500 euro. I år är männen givmildare än kvinnorna.

Mat, julpynt och andra julkostnader slukar 252 euro per person, dvs. 40 euro mer än i fjol.

Mest pengar på julklappar, 410 euro, används i Södra Finland utanför huvudstadsregionen och minst i Östra Finland, 260 euro. Mest pengar på mat, julpynt och andra julkostnader, 310 euro, används i Norra Finland och minst i Östra Finland, 170 euro per person.

Det ekonomiska läget inverkar på olika sätt
Sex av tio finländare tänker spendera lika mycket pengar på julen som i fjol. Var tionde planerar att konsumera mer än i fjol, medan var fjärde finländare funderar på att dra åt svångremmen.

De som har en större julbudget i år tänker i synnerhet satsa på mat och julklappar till sina barn och sin partner, medan de som drar åt svångremmen prutar mest på mat, julpynt och gåvor till vänner. Även festkläderna blir mindre påkostade.

- Undersökningsresultatet visar att det rådande ekonomiska läget påverkar människorna på olika sätt. En del har mer pengar än någonsin, medan de som oroar sig för utvecklingen till exempel på arbetsmarknaden försöker pruta på utgifterna. Men egna barn och barnbarn får julklappar i vilket fall som helst, berättar Nordeas privatekonom Anu Numminen.

Även i år finansieras julinköpen främst med regelbundna inkomster och skatteåterbäringar som utbetalades i början av månaden. En femtedel kommer också att åderlåta spargrisen medan en sjättedel firar jul på krita.

Uppgifterna framgår av en undersökning som Nordea beställt av TNS Gallup. Undersökningen gjordes 9–8.11.2012 och 1079 finländare i åldern 18–65 intervjuades.

För ytterligare information:

Anu Numminen, privatekonom, 050 597 0447, anu.numminen@nordea.com
Marko Mettenranta, koncernkommunikation, 09-165 42649