Finländarna tummar inte på julbudgeten

01.12.15 7:30 | Lehdistötiedote

Trots att recessionen fortsätter tänker finländarna använda lika mycket pengar som ifjol till julklappar och andra förberedelser inför julen. Allt fler köper gåvor på nätet, och det har blivit populärare att ge immateriella gåvor.

Enligt en undersökning som Nordea låtit utföra förblir finländarnas julbudget oförändrad för första gången på två år. Under de senaste åren har penningbeloppet som används till julklappar och andra julförberedelser minskat med 20–30 euro per år, men i år är beloppet på 514 euro ungefär samma som i fjol (517 euro.)

Av årets julbudget tänker finländarna satsa 308 euro på gåvor och 206 euro på andra förberedelser. Allt fler köper julklappar på nätet.

– Att köpa julklappar på nätet blir allt mer populärt även i år. Över 40 av svararna tänker köpa gåvor på nätet. Andelen är nu större än andelen personer (34 procent) som inte alls tänker köpa gåvor på nätet. Över hälften av svararna som är under 40 år och en fjärdedel av svararna som fyllt 55 år planerar att köpa åtminstone en del av julklapparna på nätet, kommenterar Nordeas privatekonom Olli Kärkkäinen.

Att köpa julklappar på nätet är vanligast i östra Finland där 48 procent av svararna tänker göra det. I västra Finland är det däremot vanligare att inte köpa gåvor på nätet – 37 procent inte tänker göra det medan 36 procent tänker göra det.

Liksom ifjol verkar choklad och annat godis, kläder och böcker vara de mest populära julklapparna.

– Choklad och annat godis är dock något mindre populära i år. Samtidigt har upplevelser, såsom presentkort för olika tjänster samt teater-, bio- och koncertbiljetter, blivit mer populära i år, fortsätter Kärkkäinen.

TNS Gallup utförde internetundersökningen om planerna på inköp inför julen på Nordeas uppdrag. Materialet samlades in 2.–9.11.2015. I undersökningen intervjuades 1 019 finländare i åldersgruppen 18–65. Svaren har viktats enligt de intervjuades ålder, kön och hemort.

För ytterligare information:

Olli Kärkkäinen, ekonomist, 040 735 6030

Anni Hiekkanen, kommunikation, 09 165 42320