Finländarna betalar helst med kort

22.06.16 8:00 | Lehdistötiedote

Enligt en undersökning som Nordea låtit utföra betalar finländarna sina inköp hellre med kort än med kontanter. Nästan alla som deltog i undersökningen har åtminstone ett betalkort. Ungefär hälften av deltagarna uppger sig använda sitt betalkort dagligen.

Finländarna använder betalkort flitigt. Närapå varannan finländare har åtminstone ett betalkort och var tredje har två betalkort. Mer än var tionde finländare har till och med tre olika betalkort i plånboken. 

– Invånarna i huvudstadsregionen och höginkomsttagarna har fler betalkort än andra, dvs. minst tre stycken. Det handlar ändå inte om några större skillnader, säger Tero Pirskanen, chef på Nordeas kortenhet.  

Betalkort används ofta

Nästan 90 procent av finländarna uppger sig använda betalkort åtminstone en gång i veckan. Närapå hälften av finländarna använder sitt kort dagligen.  

– Fyra av fem finländare använder kortet eftersom det är lätt och enkelt. Den näst vanligaste orsaken till att använda kortet är att man inte vill ha kontanter med sig, säger Pirskanen. 

Användningen av kontanter har minskat från år till år. Resultaten från undersökningen stöder detta. 

– Bara två procent av deltagarna säger sig betala alla sina inköp med kontanter, säger Pirskanen. 

Enligt Nordeas undersökning betalar finländarna i synnerhet matinköp med kortet. Även kläder samt restaurang- och cafénotor betalas med kort.  

TNS Gallup utförde undersökningen som en webbpanel 3–10.2.2015 på uppdrag av Nordea. Svaren har viktats enligt de intervjuades ålder, kön och hemort. I undersökningen deltog 1066 finländare i åldern 18–65 år. 

För ytterligare information:

Tero Pirskanen, chef, +358 68462                                          
Anni Hiekkanen, presschef, +358 50 438 5094