Finländarnas julbudget är i snitt lite över 500 euro

02.12.16 8:00 | Lehdistötiedote

Finländarna tänker spendera i genomsnitt 517 euro för att fira jul i år. Enligt Nordeas undersökning har finländarnas julbudget varit ungefär densamma i tre år. Choklad, kläder och leksaker hör till de populäraste gåvorna samtidigt som immateriella gåvor blir allt populärare. Fyra av tio finländare köper julklappar på nätet.

Enligt undersökningen som Nordea låtit utföra är finländarnas genomsnittliga julbudget på 517 euro per person ungefär densamma för tredje året i rad. Av detta belopp går 305 euro till gåvor och 212 euro till övriga anskaffningar kring julen. Barnfamiljernas julbudget på 610 euro är något större än bland hushållen utan barn vars julbudget ligger kring 470 euro.

– Även om finländarnas förtroende för ekonomin i november var starkast på fem år, syns det ännu inte i julbudgetarna. Det kan vara att osäkerheten kring den personliga ekonomin bromsar tillväxten i julbudgeten. Det finns dock skillnader mellan könen eftersom män har ökat sin julbudget en aning medan kvinnor har minskat sin budget från fjolåret, konstaterar Nordeas privatekonom Olli Kärkkäinen.

Fyra av tio julhandlar på nätet, immateriella gåvor blir allt populärare

Liksom ifjol verkar choklad och annat godis vara de mest populära julklapparna i Finland. Till de tre populäraste gåvorna hör även kläder och leksaker. Däremot finns böcker inte längre med. Fyra av tio finländare tänker köpa åtminstone en del av julgåvorna på nätet. Att julhandla på nätet är populärast bland personer under 40 år och barnfamiljer.

– Immateriella gåvor, såsom presentkort, har blivit allt populärare. Nu planerar redan var tredje finländare att köpa presentkort till julklapp. Även penninggåvor ges allt oftare, och är de är populära i synnerhet bland de som fyllt 55 år, säger Olli Kärkkäinen.

I år frågade Nordea även efter det maximala beloppet för julgåvorna. Femton procent av svararna uppgav att de hade avtalat om en sådan prisgräns, och var femte barnfamilj hade en prisgräns. Prisgränsen är i genomsnitt 50 euro för gåvor till barn och 30 euro för gåvor till vuxna.

TNS Gallup utförde internetundersökningen om planerna på inköp inför julen på Nordeas uppdrag. Materialet samlades in 31.10–8.11.2016. I undersökningen intervjuades 1 010 finländare i åldersgruppen 18–65. Svaren har viktats enligt de intervjuades ålder, kön och hemort.

För ytterligare information:

Olli Kärkkäinen, privatekonom, +358 40 7356030

Susanna Aarnio-Halme, Nordea koncernkommunikation, +358 9 4245 1006