Enligt en enkät som Nordea låtit göra använder finländska hushåll i år i genomsnitt 1 178 euro till sommarsemestern, vilket är nästan 15 procent mer än i fjol. Över hälften av finländarna planerar att resa endast i Finland och en allt större del anger att de undviker vissa områden utomlands på grund av det säkerhetspolitiska läget.
Av Nordeas traditionella enkät om semesterbudgeten för sommaren framgår att majoriteten av de finländska hushållen (60 procent) har en budget på högst 1 000 euro för semestern. De flesta hushåll uppskattar att deras semesterbudget är 501–1 000 euro och det kalkylmässiga genomsnittet på 1 178 euro är högre än fjolårets, som var 1 032 euro.
Barnfamiljer och de som bor i huvudstadsregionen planerar dyrare semestrar än genomsnittet. Av barnfamiljerna uppskattade 20 procent att de använder mer än 2 000 euro till semestern.
”Hushållens ekonomi har alltjämt förbättrats då osäkerheten minskar till följd av den långsammare inflationstakten och nedgången i räntenivån. Jag förväntar mig att den ökade köpkraften framöver kommer att synas allt tydligare i semesterplanerna, på samma gång som vi nu ser tecken på att ekonomin i hela landet håller på att piggna till”, säger Jani Eloranta, chef med ansvar för privatkunder i Nordea i Finland.
De som reser utomlands betonar trygghet och hållbarhet i sina resmål
Lejonparten av finländarna (70 procent) planerar att resa i Finland och drygt hälften (52 procent) att resa enbart i Finland. Sommaren 2025 åker något fler semesterfirare utomlands än året innan (27 procent).
De militära konflikterna och säkerhetshoten påverkar i allt större grad resplanerna för dem som planerar att åka utomlands. I år berättar 45 procent att de undviker vissa områden då motsvarande andel i fjol var 38 procent.
Av enkäten framgår att säkerheten är ett centralt kriterium vid valet av resmål. Hållbar turism syns särskilt i att man väljer resedestinationer där de mänskliga rättigheterna iakttas, undviker områden med massturism och använder hållbara transportmedel.
”Finländarnas ansvarsfullhet tar sig uttryck i konsumtionsval och jag gläder mig över att funderingarna kring mänskliga rättigheter och miljö spelar en allt större roll då man planerar sin semester”, säger Jani Eloranta.
Ökade kostnader spelar en mindre roll än tidigare
Av finländarna upplever 76 procent att uppgången i kostnadsnivån inte har påverkat finansieringen av semestern i betydande grad. Över hälften (55 procent) uppger att uppgången påverkar i någon mån, men trenden är nedåtgående för tredje året i rad.
Finländarna finansierar i huvudsak sin semester med lön och besparingar. Användningen av kreditkort ökar något, medan konsumentkrediter fortfarande används sparsamt. Användningen av besparingar har avtagit lite och trenden är nedåt sedan toppåret 2022.
Nordea lät Kantar Finland genomföra enkäten i form av en internetpanel 19–26.5.2025 och i den deltog 1 005 finländare i åldern 18–79 år. Felmarginalen på 95 procent i en enkät med 1 000 deltagare är ±1,4-3,1 procent.