28-02-2024 10:01

Fikk hjelpen de trengte for å starte bedrift

Brenner du inne med en god idé? En gründer og to økonomiske rådgivere viser deg hvordan du starter en suksessfull bedrift.
Hovedbilde Rewear
Gründer og daglig leder i Rewear, Arna Ægisdóttir.

– Ok, jeg har masse brukte klær jeg vil selge, det har sannsynligvis noen andre også. Det var det jeg tenkte. Og her er vi, et halvt år senere.

Gründer Arna Ægisdóttir (30) viser oss rundt i det som beskrives som en «revolusjonær klesbutikk» på Grønland i Oslo.

Hun er ansvarlig for den daglige driften av Rewear, som hun startet med samboer Håvard Sommernes (32) i juli 2023. De to samarbeider om strategi, forretningsutvikling og, ikke minst, åpningen av nye butikker: Allerede nå er butikk nummer to klar, på Tullinløkka i Oslo.

SATSER PÅ BRUKT: Victoria Ekberg (f.v) og Arnit Ibraimi, kundeansvarlige i Nordea, og Arna Ægisdóttir har samarbeidet tett og godt for å få Rewear til å fly.

Slik fikk de bedriftslån fra Nordea

Arna Ægisdóttir har de siste fire-fem årene jobbet mye med startups, både i Norge og i Europa, og har vært innom alt fra mikromobilitet og matlevering, til medieteknologi. Hun er med andre ord godt kjent med risiko, forretningsplaner og en arbeidsdag som strekker seg litt forbi det etablerte 8 til 16-spennet.

Da Arna og samboer Håvard fikk ideen til Rewear, startet de derfor ikke helt på bar bakke – de visste delvis hva de gikk til. Likevel, den gode ideen og det voldsomme pågangsmotet får deg ofte bare langt.

Det trengs ofte også en bank som tør å satse.  

– Vi tok en runde med Nordea og én bank til. Håvard har brukt Nordea som privatbank og er kjempefornøyd, så da tenkte vi at det er en bra bank. Men vi måtte jobbe litt for å komme på «innsiden» – å få bedriftslån er ikke bare enkelt, spesielt ikke for startups, sier Arna.

Hvordan fungerer Rewear?

For deg som vil selge klær, sko, vesker, smykker o.l. du har hengende i skapet eller liggende i skuffen, er Rewear-konseptet svært enkelt. Du går til rewear.no eller bruker appen (kommer i mars), og leier ditt eget fysiske butikkstativ for en bestemt periode.

Så registrerer du det du vil selge, sammen med prisene dine. Og da er det bare å følge med på salget online og fylle på med varer etter hvert som plaggene blir solgt.

Les mer om Rewear her

 

– Møtet gikk kjempebra

Før Arna og samboeren møtte Nordea, sendte de over mye informasjon og flere forretningsplaner til banken. Det gjorde saken enklere når Rewear og Nordea møttes.

En av rådgiverne som møtte Arna var Arnit Ibraimi fra Nordea.

– Arna kom til oss med en god og oversiktlig forretningsplan som var lett å forstå. Den var også lagt opp slik at vi raskt så hvor risikoen og mulighetene lå. Arna hadde dessuten god erfaring fra startups, og hadde derfor realistiske forventninger til hvordan prosjektet skulle gå, sier Arnit.

– Møtet gikk kjempebra! Vi gikk gjennom hele forretningsplanen og fikk et veldig godt inntrykk av dem, og de fikk et bra inntrykk av oss. De sa at de var veldig fornøyd.

Arna Ægisdóttir, Gründer og daglig leder i Rewear.

Slik søker du bedriftslån

Victoria Ekberg og Arnit Ibraimi jobber begge med bedriftskunder i Nordea. De har disse tipsene til deg som har den «gode ideen», men som kanskje ikke helt vet hva som er lurest å gjøre nå:

  • Først av alt: Undersøk markedet og bransjen du vil inn i.
  • Lag en såkalt SWOT-analyse for å gjøre bedriftens svakheter og styrker synlig.
  • Lag budsjetter med både best case-scenario og worst case-scenario. Da får du også et bedre forhold til tallene dine.
  • Tenk at banken er en forretningspartner, og ikke en investor, og at vi skal jobbe sammen for å nå målene dine.
Arna Ægisdóttir viser kundeansvarlig Victoria Ekberg noe av skattene hun har i butikken. .

Victoria Ekberg er også rådgiver i Nordea, og jobber tett med Rewear. Hun har større tro på bruktklærmarkedet fremover etter å ha besøkt butikken. Arna har virkelig klart å skape en atmosfære i butikken som gjør at alle føler seg velkommen.

– Jeg handler selv litt second-hand og har lagt merke til at også venner og familie gjør mer av det. Vi ser også at tjenester som Tise og Finn bidrar til å gjøre bruktklærmarkedet større, så når Rewear og andre kommer på markedet, blir det enda enklere for forbrukerne å ta bærekraftige valg.

Arna og Håvard er veldig fornøyd med oppfølgingen de har fått fra Nordea.

– Vi har fått gode råd på veien så langt, og vi føler oss trygge på at det fortsetter. Dyktige rådgivere og gode, digitale løsninger gjør at vi tenker at vi har en partner for fremtiden.

Arna Ægisdóttir, Gründer og daglig leder i Rewear.

Butikken bugner over av brukte skatter.

Så enkelt er det å selge (og kjøpe)

Arna har bodd i Norge i åtte år, men er opprinnelig fra Island. Det er også fra vulkanlandet hun får teknologihjelp til å utvikle de smarte salgs- og kjøpsløsningene.

– Teknologi er jo en stor del av dette konseptet, og vi jobber med to gutter på Island som har laget systemet vårt for kjøp og salg, og appen som kommer i mars, sier Arna.

Bærekraft i Nordea

I Nordea jobber vi hver dag for å hjelpe kundene våre mot en mer bærekraftig drift. Vi tilbyr:

  • Rådgivere med bred kompetanse og erfaring.
  • Et bredt spekter av produkter og tjenester for omstilling.
  • En som kan hjelpe dere i gang.
  • Muligheter for tett dialog og oppfølging fra kompetente rådgivere på klimastrategi gjennom vårt samarbeid med Normative.

Les mer om hvordan vi kan hjelpe bedrifter her.

 

– De elsker butikken

Bare få minutter etter at dørene åpner klokken 11 denne fredagen, er det allerede merkbart med kunder hos Rewear. Ifølge Arna er det kvinner som handler mest, gjerne de mellom 25 og 35 år, mens gjennomsnittsalderen på selgerne er rundt 26-27 år. Du finner likevel både eldre kvinner, og gutter og menn, i lokalene.

– Vi har hatt flere selgere mellom 40 og 60 år, og de har jo masse kule vintageklær som 20-åringene fint kan kjøpe.

Felles for kundene, uansett alder, er at de liker både det de ser og opplever.

– De fleste tilbakemeldingene vi får går på at kundene elsker butikken. Noen sier også at det nesten er litt farlig å komme innom, fordi de vet at de alltid finner noe de liker, sier Arna, og fortsetter:

Arna utenfor butikken på Grønland i Oslo.

– Bare gjør det!

Det er mange som går med en gründer i magen, men hodet må også være med. Du må tenke gjennom hva du vil og hvordan du vil gjøre det. Arnas beste råd er likevel at du ikke bør tenke for mye.

–  Bare gjør det! Alt trenger ikke være 100 prosent, bare «take the step». Jeg husker når vi startet med Rewear, så var det så mye jeg ikke visste. Nå åpner jeg butikk nummer to, og det føles mye enklere. Nå vet vi hvilke utfordringer vi møter, sier Arna.

Og de utfordringene har de tenkt å møte. Med ny butikk og app rett rundt hjørnet, har Rewear-eventyret så vidt bare begynt.

– Vi tenker større enn bare Oslo, vi tenker også på hele Norge og alle de største byene. Så får vi se. Norge, Skandinavia – man må drømme, ikke sant, avslutter Arna.

Bærekraft
Gründervirksomhet