Anteeksi...

Sivua ei ole saatavilla suomeksi

Pysy sivulla | Siirry aiheeseen liittyvälle suomenkieliselle sivulle

26-10-2019 08:23

Näin vältät huijaukset verkko-ostoksilla

Osten aika alkaa olla käsillä. Monet meistä tekevätkin lahjaostoksensa tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Valitettavasti  aika houkuttelee verkkoon myös paljon huijareita, jotka yrittävät hyötyä verkkokauppojen asiakkaista.

Saat todennäköisesti sähköpostiisi runsaasti huijausviestejä, näet paljon valemainoksia ja törmäät huijaussivustoihin, jotka mainostavat tekaistuja tarjouksia. Tässä muutama vinkki, joiden avulla vältät huijaukset verkko-ostoksilla:

1) Älä käytä hakukoneita, vaan etsi tarjouksia verkkokaupan omilta sivuilta.

Monet verkkokaupat mainostavat tarjouksiaan verkossa. Myös huijarit tietävät tämän ja käyttävät tilaisuutta hyväkseen. He perustavat huijaussivustoja, jotka näyttävät samalta kuin oikeiden kauppojen sivut. Huijaussivustoilla mainostetut tarjoukset ovat yleensä liian hyviä ollakseen totta. Näin shoppailijat voivat joutua tietojen kalastelun tai haittakoodin kohteeksi.

Vinkki: Jos mielessäsi on jokin tietty ostos, etsi tarjous suoraan verkkokaupan sivustolta, äläkä käytä hakukonetta. Näin vältyt valemainoksilta, joita hakutuloksissa näkyy.

2) Suhtaudu sähköpostitarjouksiin varauksella

Verkkokaupat ja kauppaketjut lähettävät tietoa tuotteistaan sähköpostilla. Valitettavasti myös huijarit käyttävät tätä keinoa hyväkseen. He tekaisevat huijausviestejä, jotka näyttävät samalta kuin kauppojen lähettämät aidot sähköpostit. Myös huijausviestien lähettäjän sähköpostiosoite näyttää kaupan sähköpostiosoitteelta. Huijausviesteissä olevissa linkeissä saattaa kuitenkin vaania haittakoodi, joka varastaa korttitietosi, kun yrität tehdä ostoksia. Tällaista hyökkäystä kutsutaan myös nimillä cross-site scripting tai XSS.

Vinkki: Kirjoita verkkokaupan osoite itse selaimesi osoitekenttään. Näin vältät joutumasta huijaussähköpostien ja XSS-hyökkäysten kohteeksi. Älä avaa sähköpostiviesteissä olevia linkkejä.

3) Varo huijauksia sosiaalisessa mediassa

Monet meistä käyttävät sosiaalista mediaa – niin myös huijarit. He saattavat esimerkiksi hakkeroida Facebook-käyttäjien tilejä ja julkaista niiden kautta viestejä, joissa on linkkejä tekaistuihin tarjouksiin. Tällöin viestit näkyvät käyttäjän ystäville ja lähtevät leviämään nopeasti, koska hyvästä tarjouksesta kertoo mielellään muillekin.

Vinkki: Tarkista suoraan verkkokaupan sivustolta, onko sosiaalisessa mediassa näkemäsi tarjous todella olemassa. Älä avaa linkkejä tai ponnahdusikkunoita, vaan kirjoita sivuston osoite selaimeesi itse.

Privatøkonomi
Svindel