23-03-2022 15:19

Falske innsamlingsaksjoner utnytter folks gavmildhet

Forsøk på phishing øker ofte under humanitære kriser. Akkurat nå forsøker mange svindlere å utnytte krigen i Ukraina gjennom phishing eller falske innsamlingsaksjoner. Få råd fra vår ekspert om hvordan du unngår å bli svindlet i forbindelse med veldedighet.
Annukka Multanen Fraud expert Nordea
Annukka Multanen, som er ekspert på svindel i Nordea.

– Svindlere utnytter folks ønske om å hjelpe ofrene i krigen. Det gjøres ofte på en svært profesjonell måte. Svindlere i dag er veldig flinke til å etterligne nettsteder og få henvendelser til å se ekte ut, sier Annukka Multanen, som er ekspert på svindel i Nordea.

Svindel i forbindelse med veldedighet kan forekomme som falske innlegg i sosiale medier, telefonoppringinger, e-poster, SMS-er eller falske nettsteder med innsamlingsaksjoner der du blir bedt om å oppgi kortinformasjon eller tilgangskoder til nettjenester, forklarer hun.

– Svindlere gjør alt de kan for å utnytte bekymring, frykt og andre følelser vi har i usikre tider. De vil skape et inntrykk av at det haster, at du må gjøre noe med én gang. De kan for eksempel sende e-poster der de ber om bidrag for å hjelpe befolkningen i Ukraina eller støtte den ukrainske hæren, eller dele lenker til innsamlingene i sosiale medier.

Tips til hvordan du beskytter deg

  1. Still spørsmål: Vær kritisk til alle uventede og ukjente e-poster, telefonoppringinger, SMS-er osv., og vær alltid oppmerksom på følgende:

    • Merkelige overskrifter som krever handling
    • E-poster fra uvanlige e-postadresser
    • Uvanlig dårlig språk, stavefeil og grammatiske feil
    • Merkelige lenker og vedlegg
    • Inntrykk av at det haster, eller det spilles på autoritet og personlig gevinst.
  2. Tenk deg om: Unngå å klikke på lenker og vedlegg i meldinger, og sjekk alltid stavingen av URL-adresser i e-postlenker før du klikker på dem eller oppgir sensitive opplysninger.
  3. Vurder: Hvis noe virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis et svindelforsøk.
  4. Husk: Ikke oppgi sensitive opplysninger via lenker i sosiale medier, SMS-er eller e-poster.
  5. Del: Snakk om risikoen med venner og familie, og del kun sikre lenker fra organisasjoner du kjenner og kan stå inne for, med nettverket ditt.

 

 

Svindel
Innsikt
Svindel