20-06-2022 14:58

Maja jobber i Nordea Polen: Skulle ønske vi kunne registrere partnerskapet vårt

For Nordea er det veldig viktig å være en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass. Av de 29.000 ansatte jobber 4800 i Nordea Polen, og Maja Kaczmarek er en av disse.
Maja Kaczmarek, Senior Sourcing Manager Poland

Maja har jobbet som Sourcing Manager i Technology Procurement i Nordea siden oktober 2018.

–  Og på det personlige plan kan jeg fortelle at jeg har to hunder, to papegøyer og en nydelig jentekjæreste. Ellers er jeg fan av stavgang, og har deltatt i en del turneringer– med en viss suksess, sier hun med et smil. 

Feirer mangfold

Maja er altså en av LGBT+- personene som jobber i Nordea i Polen, og er glad for at arbeidsplassen hennes har tatt et så tydelig standpunkt ved å være hovedsponsor. I år vil Warszawa Pride være en felles feiring med Kyiv Pride.

– Som finansinstitusjon viser Nordea åpenhet ved å fronte mangfold og inkludering på denne måten. Både for meg som ansatt, men så må vi heller ikke glemme at takket være inkluderingen kan vi virkelig støtte det mangfoldet vi har av kunder, sier hun.

Og hun får støtte av Christina Gadeberg, Chief People Officer og leder av Group People i Nordea.

– For meg er Pride en fantastisk mulighet til å feire det vi tror på: at en arbeidsplass preget av mangfold og inkludering er veien til suksess. Det er fortsatt rom for forbedring, og vi må hele tiden jobbe for en enda mer likestilt, mangfoldig og inkluderende arbeidsplass.

Som finansinstitusjon viser Nordea åpenhet ved å fronte mangfold og inkludering. Både for meg som ansatt, men så må vi heller ikke glemme at takket være inkluderingen kan vi virkelig støtte det mangfoldet vi har av kunder.

Maja Kaczmarek

I Danmark, Estland, Finland, Norge, Polen og Sverige har Nordea medarbeiderstyrte grupper med fokus på blant annet LGBTQ+, funksjonsvariasjon, aldersmangfold, likhet og kulturelt mangfold.

Bodd med kjæresten i 14 år 

Og selv om Polen fortsatt har mange utfordringer med tanke på LGBT+ -personer, er det mye som også blir bedre, sier Maja.

– Jeg føler at vi fortsatt har en vei å gå her i Polen, men jeg kan også se fremgang. Folk reiser over hele verden, og flere utlendinger jobber i Polen. Å være LGBT+ er ikke lett, det er fortsatt fordommer vi må bekjempe, men det er ikke så kontroversielt som det var for 20 år siden.

Selv bor hun i en liten by, og har bodd sammen med kjæresten sin i samme nabolag de siste 14 årene.

– Jeg har vært i et forhold med samme kvinnen i fjorten år, og det er jo åpenbart for våre naboer.  Vi lever i et flott samfunn her, og alle behandler oss helt normalt, sier hun. 

Ønsker at partnerskap skal bli lov å registrere

– Hva kan bli bedre, både i samfunnet i Polen og i Nordea?

– Det er alltid noe som kan gjøres bedre. Jeg tror at det fra det sosiale synspunktet vil være bra å ha mulighet til å registrere våre partnerskap og gjøre det lovlig. På den måten kan vi ha like rettigheter som andre mennesker.

Hun har fått et godt inntrykk av arbeidet internt i Nordea gjennom de fire årene hun har vært ansatt.

– Når det kommer til å være en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass har Nordea gjort mange gode tiltak de siste årene, og jeg ser ikke så mye som kan gjøres bedre egentlig. Vi har nylig fått enda mer støtte internt. For eksempel lar de nå regnbuefamilier ta like mye foreldrepermisjon, så Nordea stiller seg bak sine verdier og viser støtte, sier Maja.  

Nordea har også en egen avdeling som arbeider med mangfold og inkludering, noe som betyr at inkludering er en grunnleggende del av alt her i bedriften.

– Jeg får mye støtte både fra min nærmeste leder og ledelsen over der igjen. Jeg synes det er flott. Da jeg begynte i Nordea fikk jeg høre  jeg om ansattledede ressursgrupper for LGBT+ allerede

Trenger ikke spesialbehandling

– Hva med kollegene dine, kan du være åpen om å være LGBT+, eller er det lettere å ikke snakke om det?

– Jeg tror det kommer an på personligheten din. Hvis du ikke er komfortabel med deg selv, er det alltid vanskelig å være åpen. I teamet vårt er vi veldig åpne, og jeg føler ingen form for diskriminering. Likevel føler jeg mer støtte fra kollegene mine fra Danmark og Sverige der LGBT+ ikke er noe å diskutere, det er bare normalt, sier hun.

Og Pride synes hun er viktig av flere grunner.

– Det viser aksept overfor minoriteter. Det er også en symbolsk gest som viser mot, og her har vi mulighet til å skape mer bevisstgjøring i samfunnet vårt, sier hun.

– Hva tror du er det viktigste å gjøre for å gjøre samfunnet mer åpent for LGBT?

– Slutte å tenke at vi er forskjellige og trenger spesiell omsorg/å bli behandlet på en spesiell måte sier Maja.

Diversity & inclusion
Medarbeiderne våre
Verdier
Bærekraft