16-07-2024 15:46

Nordea Open Studio: Få koll på din privatekonomi - tips från Sparekonomen

Det kommer att vara dyrt att leva även framöver då vi har en hög inflation som fortsatt driver upp priserna. Därför är det viktigt att ha koll på sin ekonomi – men hur gör man det på ett bra och enkelt sätt? Henrik Johansson, vd Unga aktiesparare, och Nordeas privatekonom Anders Stenkrona diskuterar och tipsar.
Spartips med Anders Stenkrona från Nordea Open 2024
Henrik Johansson, vd Unga Aktiesparare, moderator, Charlotte Laike, Nordea och Anders Stenkrona, privatekonom Nordea på plats för Nordea Open Studio i Båstad 2024.

Vid tennisturneringen Nordea Open i Båstad arrangeras panelsamtal med näringslivets profiler. Ett av ämnena är hur svenskarna ska få bättre koll på sin privatekonomi. Privatekonomen Anders Stenkrona förklarar att ha koll på pengarna inte bara är bra för plånboken utan även har psykologiska fördelar:
– Den som har koll på sin ekonomi är mer optimistisk över sin framtid, så till den grad att det kan jämföras med en rejäl löneökning. Att klara av att spendera mindre än man tjänar skapar en bra känsla. Det har inget med hur mycket man tjänar, utan handlar om kontroll i förhållande till vad man har att röra sig med, säger han.

Fler unga sparar

En grupp som generellt har det tuffare med sin ekonomi är unga. Dels har de mindre pengar att röra sig med, dels finns större möjligheter idag att låna pengar – antalet ungdomar som hamnar hos Kronofogden är rekordhögt.
– Det som oroar mig är att även unga tjejers skulder ökar ganska fort. Historiskt sett har den gruppen varit duktiga på att inte skuldsätta sig men de börjar komma ikapp killarna, säger Henrik Johansson, vd hos Unga aktiesparare och fortsätter:
–Yngre lever i en värld där man visar upp sitt liv och vad man gör. Det skapar en press att göra saker som andra med mer pengar gör, även om man inte har ekonomin till det.
Samtidigt konstaterar han att det aldrig varit enklare att exempelvis komma igång med sparande:
– Spannet av unga som sparar är betydligt större idag än tidigare, vi märker av att folk är mer intresserade av börsen, aktier och fonder.

We wanted to show you a video but you cannot see it as you have not enabled cookies

Click here to update your consent


Superenkla tipset

Utöver budget är buffert och sparande två hörnstenar i vardagsekonomin. En gammal ”regel” säger att man bör ha motsvarande två månadslöner i buffert, vilket kan ta långt tid att spara ihop.
– Börja istället med en akutkassa, om något går sönder eller behöver repareras hemma. Då är det bra med pengar på kontot istället för att behöva låna eller fråga någon om pengar. Hur stor akutkassa du behöver beror på din situation. Som student kanske det räcker med några tusenlappar och som vuxen har vi märkt att tio till trettio tusen kronor räcker till det mesta för de flesta, säger Stenkrona.
Generellt sett är svenskar duktiga på att spara – och för den som ännu inte kommit igång skickar han med ett superenkelt tips:
– Gå in på din bankapp, öppna ett nytt konto och för över en summa innan du betalar räkningarna varje månad. Det kan räcka med några hundralappar som du lär dig att vara utan varje månad, säger Stenkrona.

Se även:

Nordea Open Studio: Verktyg för ett lyckat ledarskap

Patrik Göthlin, operativ chef Tink, Hélène Barnekow, Gaia Leadership och Nordeas Sverigechef Per Långsved delar med sig av sina tankar och insikter.

Se video

Nordea Open Studio: Upptäck bedragarnas knep

Varannan svensk har fått ett bluff-SMS och nu kliver även deep fake och AI in på arenan. Hur får vi tillsammans bukt på problemet och vad ska du som privatperson vara vaksam på för att slippa bli lurad?

Se video

NetClean stoppar olagligt material med barn online

Företaget NetClean har utvecklat en unik mjukvara som detekterar och blockerar sexuellt övergreppsmaterial på barn på företagsdatorer och mobila enheter.

Läs artikel
Private economy