13-07-2024 15:45

Nordea Open Studio: Bedrägeriexperten tipsar - upptäck bedragarnas knep

Varannan svensk har fått ett bluff-SMS och nu kliver även deep fake och AI in på arenan. Hur får vi tillsammans bukt på problemet och vad ska du som privatperson vara vaksam på för att slippa bli lurad?
Bedrägeri studio Båstad
Inspelning av Nordea Open Studio på hotell Skansen i Båstad.

Du skulle inte ge ut känslig information eller pengar till vem som helst som knackar på din ytterdörr, och samma koncept gäller online. Ge inte ut information eller pengar om du inte är hundra procent säker på att du känner och litar på mottagaren. 

Fredrik Lindquist, Chef Visa

VIDEO: Nordea Open Studio

Medverkande i samtalet om bedrägerier: Per Långsved, Sverigechef och chef för Personal Banking Nordea, Amalia Krantz, bedrägeriexpert Nordea, samt Fredrik Lindquist, chef VISA i Sverige. Moderator: Charlotte Laike 

Se videon här

I samband med Nordea Open i Båstad bjuder Nordea in till studiosamtal. I den här studion handlade samtalet om bedrägerier. Nordeas bedrägeriexpert Amalia Krantz utbildar både privatpersoner och företagare i frågan. 
– Det är ett stort samhällsproblem som är kopplat till andra samhällsproblem. Vi kan i dag se att gängkriminaliteten får in stora pengar via bedrägerier, förra året var intäkterna 7,5 miljarder kronor. Det är oerhört mycket pengar och då finns det även ett stort mörkertal på bedrägerier som aldrig rapporteras, säger Krantz. 

Vanliga bedrägerier är sms där man ombeds ringa upp eller klicka på en länk eller att någon ringer upp om ett påhittat varuköp. Bedragarna utger sig för att vara en butik eller banken som vill hjälpa till att makulera beställningen och kopplar personen vidare till en fejkad säkerhetsavdelning. 

Deep fake nästa hot 

Krantz upplever att medvetenheten kring bedrägerier blivit mycket större på senare år, samtidigt kommer nya hot i form av artificiell intelligens (AI) och deep fake
– Det är en form av social manipulation där man utger sig för att vara en person du känner, som dina barn eller föräldrar. Nästan alltid är ärendet oväntat brådskande och man ombeds att göra något. Ofta sker sådana här bedrägeriförsök från nummer man inte känner igen, påpekar Krantz. Även om det låter som dina barn, lägg på och ring upp på det vanliga numret ni brukar prata på. 

Visa har de senaste fem åren investerat motsvarande 5,3 miljarder kronor på AI och teknisk infrastruktur för att möta dessa hot. 
– Visa var tidigt ute när det gäller användning av AI vid betalningar och vi har idag AI-teknik som kan upptäcka bedrägerier i realtid. Vi har över hundra olika funktioner för att skydda våra klienter och kunder, säger Fredrik Lindquist, Sverigechef hos kortföretaget Visa. 

Tillval Försiktig - Ny tjänst för dig som vill ha extra säkerhet 

Per Långsved, Sverigechef på Nordea förklarar att Nordea jobbar med att komma ut med  information på alla sätt och understryker att ett bedrägeri kan drabba alla människor, oavsett ålder, därför är det viktigt att alla är sunt misstänksamma. För att skydda kunder som vill vara extra försiktiga har Nordea tagit fram tjänsten Tillval Försiktig. Den gör att dina pengar blir lite mindre tillgängliga för bedragarna genom att aktivera vissa tjänster och inställningar. Ring Kundservice på 0771-22 44 88 så hjälper vi dig att skaffa Tillval Försiktig. Du kan också själv skaffa tjänsten i appen eller nätbanken.
 

3 tips från bedrägeriexperten

Ta hjälp av tekniken

  • Ha inte tillgång till mer än du behöver utan lägg ut lite tekniska farthinder. Med tillvalförsiktig aktiverar du vissa tjänster och inställningar för att försvåra för bedragarna som t.ex. fördröjning på uttag med Sparkonto Extra, en lägre beloppsgräns samt att kortet bara kan användas i Norden. 

Ett säkert användande

  • Använd dina tjänster och appar på ett säker sätt. Läs ALLTID igenom vad du godkänner innan du använder ditt Mobila BankID. Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan. Ha säkra och bra koder och håll dom separerade. 

Sunt misstänksam:

  • När någon okänd, oväntat utifrån kontaktar dig och ber dig göra någonting. Var sunt misstänksam. Be om att få återkomma till företaget på deras officiella nummer som du själv söker upp, alternativt om du får ett sms så ring inte på det numret eller klicka på den länken – utan kolla själv upp numret till företaget. 
  • Bli inte stressad – bryt kontakten, fundera och ring tillbaka till det officella numret. 
  • Lite på magkänslan. 

    Tips från Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea.