För att satsa på en affärsidé behövs kapital. Samtidigt hamnar större delen av riskkapitalet i innerstaden. Det vill Deqa Abukar, född i Somalia och boende i Stockholmsförorten Kista, ändra på. Tillsammans med Andan Yousuf startade hon Bling 2014, som stöttar nystartade bolag med nätverk, coaching och kapital.
– Vi ville skapa fler entreprenörer och vara med och förändra samhället. Tio år senare har vi flera anställda och jobbar året runt för att tillgängliggöra entreprenörskap, framförallt för folk i förorten. Det finns potential i mångfald, låt oss ta vara på det. Hittills har över 300 företag fått hjälp via Bling och över 400 miljoner kronor investerats. Abukar ser att intresset för deras arbete stadigt ökar hos näringslivet.
– Det handlar inte om att ”offra” sitt kapital utan att fördela det bredare, på fler idéer. Forskning visar att mångfald är en affärsmöjlighet.
"Öppna dörrar för att bryta utanförskapet"
Evin Cetin, jurist och författare, har en mission – att se till att näringslivet vet att potentialen finns i våra förorter. Nån måste öppna dörren om vi ska bryta utanförskapet, förklarar hon i Nordea Open Studio.
– Otroligt många företag vill men vet inte hur de ska träffa ungdomar i förorten. Vårt land är så segregerat så vi måste vara med och skapa den där bron.
Deqa Abukar håller med Evin Cetin och vill utmana företagen.
– Våga ta kontakt, inte lätt att veta alla gånger vad man kan göra, men det finns tusentals initiativ. Inte brist på människor som vill lösa problemen. Finns massor med vita gubbar som också har investerat och tror på det här. Jag får alltid frågan om jag jobbar med välgörenhet. Men jag har gått igenom Finansinspektionen och startat en fond, så det är absolut inte välgörenhet. Handlar om att bolaget behöver veta att det finns en affärsnytta i mångfald. Vi måste titta på andra länder som USA och UK, de ligger långt före i de här frågorna. De har lyckats integrera invandrare in i samhället och där man ser migration som en tillgång i samhället, säger Deqa.